Of je nou gaat sporten om gespierder te worden, af te vallen of om je conditie op te bouwen is het handig om een trainingsschema te laten maken en dat te volgen tot jij je doel hebt bereikt. Door een schema dagelijks te volgen blijf je de goede kant op gaan en heb je voldoende motivatie om resultaten te bereiken. Een trainingsschema is ook overzichtelijk voor je, zo kan je zien hoeveel je per week bent afgevallen en of je vooruitgang boekt maar ook of je vooruitgang boekt met de hoeveelheid sportoefeningen. Als je trainingsschema wilt maken is het belangrijk om jezelf de volgende dingen af te vragen:

  • Wat is je doel om te beginnen met sporten?
  • Wil je afvallen? Zo ja, hoeveel wil je afvallen?
  • Hoeveel keer per week wil je sporten?
  • Hoe lang wil je iedere keer sporten?
  • Wil je conditie of kracht opbouwen?

Hoe vaak moet ik trainen?

Voor je je trainingsschema gaat maken raden we aan om te bepalen hoe vaak je per week wilt gaan trainen. Doe je naast fitness nog aan een andere sport, dan moet je hier ook rekening mee houden in je schema. Hoe vaak je moet trainen hangt af van wat je doel is. Als je alles uit je training wilt halen zul je twee tot drie keer per week een spiergroep moeten trainen. De duur van een training maakt niet zo veel uit. Als jij het fijner vindt om rustig te trainen, doe dat vooral. Kies iets dat bij je past. Je kunt bijvoorbeeld twee keer een korte training per dan doen of liever een lange. Dat is een persoonlijke keuze en kijk wat er in jouw leven past.

Hoeveel wil je afvallen?

Als je wilt afvallen moet je eerst jezelf de volgende vragen stellen : ‘Hoeveel wil ik afvallen ?’ en ‘Hoelang wil ik erover doen om zoveel af te vallen?’. Het is beter om een vast gewicht te noteren die je wilt bereiken aan het eind. Zo is het ook duidelijker voor je om te weten hoeveel je bijvoorbeeld per week moet afvallen. Afvallen wordt zoals je waarschijnlijk weet voor een groot deel beinvloed door wat je eet en hoeveel je eet. Afvallen met koolhydraatarm dieet is een manier van afvallen waarbij je minder koolhydraten gaat consumeren. Dit is een van de meest eenvoudige manieren om af te vallen omdat je lichaam over gaat van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Hou het wel realistisch voor jezelf en maak het jezelf niet te moeilijk, het is niet zo dat je een doel moet stellen om in 2 weken 10 kilo af te vallen want dat is slecht voor je lichaam en de kans is dan groter dat je daarna weer aankomt.

Hou in een schema bij hoeveel je afvalt

Als je een schema hebt kan je goed bijhouden of je bent afgevallen of juist niet. In het begin val je altijd meer af dan na een maand dus geef de moed niet op en ga door want uiteindelijk zie je het verschil op je schema en dat blijft je motiveren. Stel je valt na een paar weken niet zoveel af als je had verwacht dan moet je eens kijken naar wat er mis gaat tijdens het sporten of naar wat je eet en drinkt. Geef de moed niet te snel op, je lijf gaat nooit in een rechte lijn naar beneden met afvallen. Dit gaat met vallen en opstaan. Het is ook verstandig om in je schema bij te houden hoeveel je omtrek is bij je buik, benen, armen etc. Misschien val je niet af in kilo’s maar verlies je wel centimeters. Dit is mogelijk als je veel sport. Je maakt dan wel spieren aan, die zwaarder wegen als vet, maar je verliest ook vet. Staar je dus niet blind op de weegschaal.